OZ Návrat pripravilo pre náhradné rodiny vzdelávací víkendový pobyt

13.11.2005 Celý región

Zamutov 13. novembra (TASR) - Osem náhradných rodín s devätnástimi deťmi sa počas víkendu stretlo v Zamutove vo vranovskom okrese, aby sa spolu s odborníkmi ...
Zamutov 13. novembra (TASR) - Osem náhradných rodín s devätnástimi deťmi sa počas víkendu stretlo v Zamutove vo vranovskom okrese, aby sa spolu s odborníkmi venovali téme pripútania detí k rodine.

Proces začlenenia sa detí umiestnených do prechodnej alebo trvalej - adoptívnej rodiny nebýva jednoduchý. Potreba vytvorenia bezpečnej väzby na nových rodičov je pritom základným predpokladom zdravého vývinu dieťaťa, priblížila význam pobytu koordinátorka centra Návrat v Prešove Katarína Kopecká.
Súčasťou trojdňového programu boli individuálne i skupinové konzultácie s psychológom. Zaoberali sa aj poznatkami z dotykovej terapie detí a vplyvom dotyku na deti v rôznom veku a v rôznych životných situáciách. Projekt finančne podporila Nadácia pre deti Slovenska prostredníctvom GP Hodina deťom.
Podľa Kopeckej bol víkendový pobyt inšpiratívny aj pre organizátorov. Profesionálni, pestúnski i adoptívni rodičia napríklad požiadali o odborné usmernenie pri styku s biologickými rodičmi detí. Okrem psychologickej prípravy by uvítali právne konzultácie, ktoré by ich pripravili na takéto stretnutia. Vzhľadom na fakt, že mnoho detí v náhradnej starostlivosti bolo pôvodným rodičom odobratých pre zlé zaobchádzanie, ide o stretnutia plné negatívnych emócií. Náhradní rodičia hľadajú radu aj v tom, ako s dieťaťom hovoriť o biologických rodičoch, ktorí boli pôvodcami jeho traumy.
Občianske združenie Návrat je špecializovaná mimovládna organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá od roku 1993 pôsobí v oblasti náhradnej rodinnej starostlivosti. Prešovské centrum s pôsobnosťou v Prešovskom a Košickom kraji vzniklo v roku 1997. Poradcovia a sociálni pracovníci Návratu poskytujú komplexné odborné služby deťom, ktoré hľadajú rodinu i ľuďom, ktorí sa opustené deti rozhodli prijať k sebe.
 

Vyberte región

mark